zondag 1 februari 2009

Woestijn rit: Coober Pedy, Ayers Rock, Kings Canyon

Onze eerste echte tegenslag.....

Na een hoop kilometers gereden te hebben in vrij korte tijd (meer dan 1000 in 1,5 dag) in bizarre temperaturen (45-50 graden) op grotendeels onverharde wegen vond eerst een van de banden het mooi geweest. Ongeveer een uurtje voor Coober Pedy kregen we 'savonds laat een lekke band die we in het het donker in de middle of nowhere moesten vervangen. Maar wat was het mooi zeg! Nog nooit zo veel sterren gezien! De dag erna had de motor het zwaar en werd steeds warmer, na een aantal keren gestopt te hebben en de radiateur bijgevuld te hebben met water was het ongeveer 100 km voor Ayers Rock alsnog klaar. We hoorden een niet zo fijn geluid onder de motorkap vandaan komen en toen we gingen kijken leek het alsof de motor een hoop olie had verloren... Gelukkig was dit niet het geval, het bovenste gedeelte van de radiateur was gespleten en daar was het water uitgespoten, wat op olie leek.

Our first real step back...

After we drove many and many miles in the bizarre weather conditions in a short time period our engine got hotter and hotter and eventually got overheated. We were in the middle of the dessert, with no-one around... But it was really amazing to see all the stars and no lights from cities. Of course we are not used to that in Holland. To make a long story short we thought we blew up the engine, but fortunately it was only the radiator.





Technisch en vindingrijk als we beiden zijn hebben we geprobeerd dit probleem te verhelpen. Bij een tankstation hebben we Quiksteel gekocht (een substantie waar je alles mee kan maken, echte teringzooi dus!). Dit hielp waanzinnig voor ongeveer 150/200 km, maar toen was het feest weer over en hadden we geen Quiksteel meer over... Dus was het wachten op mede weggebruikers, die erg zeldzaam zijn in dit gedeelte van Australie kan ik je wel vertellen! Maar zoals het filmpje jullie laat zien zijn we weg gesleept door de Emergency Service en dat heeft waarschijnlijk ons leven gered, want verder was er echt niemand op de weg.... Zij hebben ons naar Kings Canyon gesleept en daar hebben we 6 dagen moeten wachten op een nieuwe radiateur die uit Alice Springs moest komen. En dat allemaal met deze temperaturen. Geen feestje dus, maar zoals jullie op de rechter foto kunnen zien hebben we er toch het beste van gemaakt en zijn we vooral positief gebleven!!!!! Een wijze les dus......

Onze waanzinnig mooie woestijnrit naar Coober Pedy

Wat een natuurgeweld hier! De rit van Adelaide naar Coober Pedy is ongeveer 850 km! Ellenlange wegen zonder tegenliggers. Zoiets kunnen een hoop Nederlanders/Europeanen en zelfs Amerikanen zich echt niet voorstellen. Er is gewoon niks.... Het is moeilijk om het in een paar woorden te fornmulieren en ook op de foto's is dat moeilijk te zien, maar het is hier zo heet! Zelfs zo heet dat een hoop "locals" ons voor gek verklaarden om deze rit in deze tijd van het jaar te gaan doen. Achteraf snap ik waarom, maar aan de andere kant was het het ook zeker waard allemaal!!!!






These roads are really bizarre, there is nothing out there for miles and miles and there is no-one out there for miles and miles... After a day drinving on these kind of roads we might have seen 2 or 3 other cars...


Coober Pedy:

Eenmaal bij Coober Pedy aangekomen was het donker. De meeste huizen en hotels zijn onder de grond gebouwd, zo ook ons hostel. Coober Pedy is een mijnwerkersstad. Daar een avond geslapen en doorgereden richting Ayers Rock.




Ayers Rock of ook wel Uluru genoemd, daar zijn we s'ochtends om 05.30 heen gegaan met onze Duitse vrienden. Onze auto stond in de woestijn (eventjes achter gelaten) dus zij hebben ons meegenomen naar de mooie rode berg. Er waren enorm veel vliegen dus we hebben later een vliegen netje gekocht.

Van Links naar rechts: Rik, Ulli, Matthias, Julia en Eelco. De Duitse vrienden die een hoop voor ons gedaan hebben toen de auto kapot was. Eelco en ik hebben onze t-shirts om onze hoofd gedaan omdat er teveel vliegen op je hoofd gaan zitten. Zie de pet van Ulli !!


Ayers Rock is amaming! The colours and everything. But it was so hot, no wind and so many flies... That's why we wear the nets (see pics below).
We campeerde op een range iets buiten Ayers Rock, ook daar onwijs veel vliegen!!!



Na Ayers Rock naar Kings Canyon gereden, de auto moest vaak langs de kant omdat de radiateur kapot was. En de laatste 180 km gesleept zoals boven in het verhaal geschreven staat.
Kings Canyon was heel mooi om te zien. We hebben 3,5 uur gelopen door de Canyons.

Kings Canyon was another trip we did in this area, amzing!!! We took again a nice refreshing swim in one of the "pools", because it was so hot and we walked for about 4 hours....
We hebben ook nog even gezwommen in de Canyons, dat was erg verfrissend! We arriveerden daar 6 uur in de ochtend, maar de tempratuur werd al snel 38 graden. Later in de middag zelfs 46!


Uiteraard moest er even geklommen worden. Zo geef ik de wind richting aan en Eelco is Paul Stevens uit Friends. (zie aflevering waar Ross en Elizabeth naar het buitenhuis gaan van Paul Stevens) hahahaha!!



Heel veel gekke beesten zijn we tegen gekomen. De eerste foto is een sprinkhaan de tweede foto een dingo (soort Loentje van Hes en Peet alleen bijt nog net iets harder) De derde een soort hagedis en de laatste foto een dodelijke spin. 1x bijten en je hebt 30 minuten om naar het ziekenhuis te gaan.

Even afkoelen in het zwembad na een warme dag is erg lekker. Daarna bbqen! (zie de bbq-master staan!! De laatste foto een echte road train met nog 2 aanhangers die niet in de foto te zien zijn!!!

3 opmerkingen:

Unknown zei

Hey Gasten,

Jullie hebben echt een beschermengeltje bij jullie, maar goed dat jullie de politie tegen waren gekomen.
Ken je het programma van Discovery: "I shouldn't be alive"?
Als je jullie avontuur vanuit dat programma zou bekijken, zou het water op geweest zijn, raak je buiten bewust zijn door de hitte/uitdroging en beginnen de insecten aan je te knagen. Jullie zouden dan op het randje gevonden worden.
Maar zoals ik als zei; jullie hebben geluk.. :)

Die hond op de foto heeft idd wat weg van Loenie.

Ik hoop dat de reis verder voorspoedig zal verlopen!

XXX Hester

Unknown zei

Hey Co en Rik,

Gaaf om te lezen man, en inderdaad jullie zijn niet verkeerd weggekomen daar! Erg leuk om telkens te lezen, en mooie foto's ook.

Groet,
Rien

Unknown zei

Hey!

Leuk om dit stukje aan te treffen op het internet. Ik ben namelijk zelf van plan dezelfde rit te maken in hetzelfde seizoen. Gelukkig ben ik niet de enige die dit plan heeft opgevat.